Blogs

Online training: easy does it!

Het is even wennen nu we bijna allemaal thuis moeten werken, maar dat betekent natuurlijk niet dat we stil moeten blijven staan. Integendeel! Tegenwoordig is het goed mogelijk om op afstand samen te werken en nieuwe dingen te leren. Zoals onze collega Lotte Horstman heeft ervaren. Lotte onderging vorige week versneld haar vuurdoop met betrekking tot haar eerste online training als een trainer.

Mijn eerste online training

Vorige week was het zover en heb ik een online Navisworks training gegeven aan een werkvoorbereider van KBM Groep. Navisworks is software, die veel gebruikt wordt bij het werken met BIM. Corporeal geeft praktijkgerichte training in het gebruik van dit softwarepakket. Het was dubbel spannend voor mij, want door de afgekondigde maatregelen om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, moest de training opeens op afstand – en dus online – plaatsvinden. Dat vergde extra voorbereidingen. Daarbij: het was de eerste keer dat ik online deze training zou gaan geven.

Easy does it

Maar het leek vooraf ingewikkelder. Want net zoals bij een gewone telefonische afspraak belden wij elkaar op de afgesproken tijd, alleen nu via TeamViewer. Via dit programma kon ik meekijken op het scherm van de werkvoorbereider. Groot voordeel van Teamviewer is dat het beeldscherm van de ander niet alleen wordt gedeeld, maar ook kan worden ‘overgenomen’. (Alles uiteraard beschermd met een wachtwoord en dus is toestemming vereist. Veiligheid voor alles.) Op zijn computerscherm was het model geopend, waaraan de werkvoorbereider aan het werken was. Door TeamViewer was mijn muis verbonden met zijn scherm. Dus als ik mijn muis bewoog, dan was het zichtbaar op zijn scherm. En vice versa. Bijzonder om te zien en tegelijkertijd: als we het fenomeen internet normaal vinden, dan is deze online manier van samenwerken eigenlijk net zo logisch.

Onze ervaringen

Na afloop hebben we de online training kort geëvalueerd. We concluderen beiden, dat het een efficiënte training was. Bovendien: uitstekend te volgen via het gedeelde scherm, en er was alle ruimte om alle vragen te stellen die normaal gesproken ook gesteld kunnen worden tijdens een training. Missie geslaagd! Dus de vraag is niet of de volgende online training kan worden gegeven, maar wanneer. Word jij de volgende werkvoorbereider of projectleider, die ik training in Navisworks (of Solibri) mag geven?

Thuisisolatie? Wees Pro-Actief Zichtbaar!

Perioden van maatschappelijke ontwrichting en onzekerheid kunnen de wereld ook nieuwe inzichten en mooie dingen opleveren. Zo droeg de tweede wereldoorlog bijvoorbeeld positief bij aan de vrouwenemancipatie. Omdat vrouwen – al werkende – lieten zien, dat de economie ook uitstekend draaide op hun (denk)kracht. Zal deze huidige crisis, veroorzaakt door Covid-19, ook bijdragen aan een nieuw maatschappelijk inzicht en handelen?

Goed en efficiënt communiceren

Nu we massaal in thuisisolatie zitten en de economie onder druk staat, zoeken we naar goede manieren om te blijven communiceren en werken. De technologische mogelijkheden daarvoor zijn talloos, alleen weten we nog niet altijd even goed hoe daar goed en efficiënt mee om te gaan. Nu we op het punt staan, dat we écht niet meer anders kunnen, worden we gedwongen om dit te leren. In sneltreinvaart.

Even vooropgesteld: we weten als professionals natuurlijk heus wel hoe te bellen of een videoconference bij te wonen. Daar gaat het ook niet over. De crux zit ’m in het bewust en efficiënt organiseren en communiceren. Met andere woorden: hoe houden we onze leidinggevende(n) en collega’s zo goed mogelijk op de hoogte? Zoals we dat ook deden in de kantoorsituatie: dat gesprekje bij de koffieautomaat, bij de lunch of onderweg naar het toilet. Goed en efficiënt communiceren zit nu eenmaal in de details.

Pro-Actief Zichtbaar

Wij bij Corporeal gebruiken de moderne technische toepassingen daarom ook om Pro-Actief Zichtbaar te zijn. Ik hoor u denken… “Wablieft?”. Nou, het digitale praatje bij de koffiezetautomaat. Wij delen actief informatie over wat we gaan doen: kort, bondig en concreet. Op gezette momenten, bijvoorbeeld elke week, zonder dat er direct om gevraagd wordt. Dat is Pro-Actief Zichtbaar. Op die manier weten onze opdrachtgevers en collega’s exact wat ze van ons kunnen verwachten. En uiteraard leveren we wat we gezegd hebben te leveren en ook daarover communiceren we helder. Kortom: 1) deel je aanpak en 2) deel je resultaten.

LEAN: kwaliteit, slim en standaard op afstand

Door deze updates zijn we bij Corporeal Pro-Actief Zichtbaar naar onze opdrachtgevers en collega’s toe. Bovendien het sluit het naadloos aan op onze LEAN manier van werken. Met LEAN werk je aantoonbaar aan de kwaliteit van je product en dienstverlening vanuit een gecontroleerd proces. In denken én doen. Met slimmere processen en met minder verspillingen in een wereld, waarin werken op afstand plotsklaps de standaard is geworden.

Visie op BIM: een moetje?

Mark Rutte noemde visie ooit “de olifant die het uitzicht beneemt”. Maar hier sprak een door-de-wol-geverfde politicus, die pragmatisch wilde overkomen en de links-georiënteerde politieke partijen wilde laten zien dat de VVD liever handelt vanuit idealen, dan spreekt over vergezichten.

De waarde van een visie: de basis voor succes

In de praktijk zien heel veel organisaties heel goed de waarde van een heldere visie op een bepaald onderwerp. Zo ook op BIM. Een goede visie koppelt de strategische doelen van de organisatie aan de concrete implementatie van BIM binnen de organisatie. Op die manier wordt de inzet en het gebruik van BIM onlosmakelijk verbonden aan de ambities van de organisatie. Ook geeft het zicht op de (financiële) middelen, die de organisatie inzet om BIM tot een succes te maken. Een visie-document is de basis voor het Plan van Aanpak. Dit plan beschrijft onder meer op welke manier de uitrol van BIM gaat plaatsvinden, binnen welke periode en wie welke acties gaat uitvoeren.

Een visie is dus het logische startpunt om tot een succesvolle implementatie van BIM te komen, waarbij BIM een logisch onderdeel wordt van de werkwijze van een organisatie. Dat heeft inderdaad niks met politieke idealen van onze premier te maken, en des te meer met verstandig ondernemen door professionals in een complex krachtenveld. Twee werelden van verschil.

Een visie op BIM

Kortom, een visie op BIM is een fantastisch document, die de gehele organisatie informeert over de nut en noodzaak van BIM. Een handig en overzichtelijk naslagwerk dus, dat te zien is als collectief geheugen van de organisatie. Maar niet elke organisatie schrijft dagelijks een visie. De white paper over visie, die Corporeal gemaakt heeft, biedt handvatten en praktische vragen, zodat duidelijk wordt welke middelen een organisatie moet inzetten. Daarmee is het voor iedereen helder wat er verwacht wordt en wat hun te doen staat.

Intelligent, ijzersterk geheugen en gericht op samenwerking

Zo bezien was die vergelijking met een olifant helemaal niet zo gek gekozen van onze minister president. Olifanten staan namelijk vooral bekend om hun intelligentie, geheugen en natuurlijke manier van samenwerken.

Heereweg 348 • 2161 CC • Lisse
Onno Speur +316 520 034 99 • Dirk Jan Kroon +316 833 953 08 • Ruud van der Star +316 48 333 884
info@corporeal.nl

Advies

Implementatie

Training

 

Volg ons:

  

Open chat
1
Hoi, dit is Dirk Jan, kunnen we jou ergens mee helpen?
Powered by